Wereldbeker Maasmechelen

Op zondag 30 oktober werd de wereldbeker cyclocross in Maasmechelen betwist. Door de afzegging van het Nederlandse Rucphen moest organisator Kamiel Vandenbergh op zoek naar een nieuwe locatie. Drie weken voor aanvang van de wereldbeker is een huzarenstuk om alles in gereedheid te krijgen, maar de ploeg van Kamiel slaagt daar wonderwel in. Het terrein dat dienst voor de wereldbeker wordt gevonden achter Maasmechelen Village. Het Nationale Park Hoge Kempen, een prachtlocatie voor een wereldbeker cyclocross. Er wordt een parcours uitgezet wereldbeker waardig, dat laten we aan de UCI mensen over. Feit is dat het parcours goedgekeurd wordt en de cross kan doorgaan. 

Zaterdag mag er al op getraind worden om het parcours beter te leren kennen. Met een schuine kant, hellingen en afdalingen, een zandstrook en een reeks technische stroken maken het 3,2 kilometer lange parcours heel veelzijdig. Voor de toeschouwer een mooie locatie en die waren er. Om 10u00 mochten de junioren mannen er aan beginnen. Veel landgenoten aan de start maar het zijn onze noorderburen die met de winst gaan lopen. Van Den Eijnden Guus had een 15 sec voorsprong op de Fransman Bisiaux Léo en 25 sec op onze landgenoot Vandenberghe Viktor. De Fransman Bisiaux blijft leider in de wereldbekerstand voor de Nederlander Van Den Eijnden en onze landgenoot Vandenberghe. Volgende Wereldbeker voor onze junioren is op 08 januari 2023 in Zonhoven.

De dames junioren dan, zij starten om 11 uur voor hun wedstrijd over 40 minuten. De Belgische ploeg heeft met Fleur Moors een kans om de cross in haar eigen gouw te winnen maar dan moet ze wel afrekenen met de leidster in de wereldbekerstand Molengraaf Lauren. Beide dames zijn goed gestart en Molengraaf neemt resoluut de leiding. Moors volgt goed en er wordt stevig doorgefietst. De schuine kant laten de dames in de aanvangsfase aan de kant om het geharrewar te besparen. In de tweede ronde trekken beide fors door en komen afgezonderd voorbij de aankomstlijn. De derde ronde dan, Moors probeert de Nederlandse te verschalken meteen splijtende demarrage maar maakt een slipper waardoor het festival niet door gaat. Beide dames zijn aan elkaar gewaagd en lossen mekaar van geen vin. Het blijft bij een kat en muis spelletje. In de laatste ronde zet Moors alles op alles maar ook deze keer maakt ze op de schuine kant een fout en weg is de zege en het leiderschap in deze wereldbekerwedstrijd. De Nederlandse Molengraaf wint zo haar 2de wereldbeker op rij. Fleur Moors wordt 2de en volgt op 25 punten van Molengraaf. Derde in de uitslag is de Canadese Holmgren, zij volgt op 33 punten van de leidster Molengraaf. Volgende wedstrijd voor de junioren dames is op 08 januari in Zonhoven.

Bij de beloften trok Thibau Nys aan het kortste eind. Nochtans liep het niet van een leien dakje voor Nys. Daarvoor moest hij wel afrekenen met de Nederlander Pim Ronhaar de topfavoriet. Het was Jente Michels die de hole shot voor zijn rekening nam. In zijn spoor volgde Ronhaar, Nys, Verstrynge, Haverdings, Baers, Del Grosso en Meeussen. Ook wereldkampioen Yoren Wyseure wist zijn wagonnetje aan te haken. Slag om slinger werd er gedemarreerd maar niemand kreeg de vrijheid. Halverwege de cross regen we toch een afscheiding van een drietal renners met name Thibeau Nys, Pim Ronhaar en jawel Witse Meeussen. Zou dit drietal voorde overwinning zorgen of zouden er nog renners uit de achtergrond terugkomen!! Nys voerde de forcing op en Ronhaar moest diep in zijn arsenaal tasten om Nys te volgen en ook Meeussen had het niet bepaald gemakkelijk om het tempo van Nys te volgen. De drie vooraan bleven elkaar bestoken maar het zag er naar uit dat het een spurt met drie zou worden. Nys was in principe de snelste als het op een spurt zou uitdraaien. En de achtergrond werd er gevochten voorde andere dichtste ereplaatsen. Jente Michels die de rol moest lossen met de drie vooraan kon zijn vierde plaats veilig stellen. Haverdings had genoeg voorsprong omzijn vijfde plaats veilig te stellen. Verstrynge volgde op een zevende plaats en onze Limburger uit Paal Arne Baers werd bekroond met een negende plaats. Terug naar de kop van de wedstrijd. Wie kwam als eerste uit het veld richting de laatste rechte lijn. Nys Kwam als eerste uit de bocht met in zijn wiel Ronhaar. Nys moest héél diep gaan om de wereldbeker op naam te schrijven. Het was Thibeau Nys die met twee seconden de cross wist te winnen voor Pim Ronhaar en onze landgenoot Witse Meeussen.

Foto's; WB Beloften Maasmechelen