Xavier Maassen schenkt Q1 Trackracing polepositie in 24 Hours of Zolder

De 45ste editie van de 24 Hours of Zolder kent zijn poleman. De Limburger Xavier Maassen versloeg met een sterk rondje Glenn Van Parijs en Dylan Pereira in de Superpole. De man uit Lanaken had met zijn Porsche 911 GT3 Cup (type 992) van Q1 Trackracing 0,422 seconden bonus op Hasselaar Glenn Van Parijs in de soortgelijke wagen van AUGUST by NGT. De Luxemburgse vedette Dylan Pereira, de regerend kampioen in de Porsche Mobil1 Supercup, werd met de Porsche van PK Carsport derde, op iets meer dan een halve seconde van Maassen.
 
Na de vrije trainingen en kwalificatie werd de startvolgorde bepaald tijdens de Superpole met al een behoorlijke publieke opkomst. De rijder kreeg hierbij de kans op één gechronometreerde ronde en kon zich dus niet veroorloven om een fout te maken. Na de regenbuien lag de piste er bij de Superpole nog vochtig bij, maar de ideale lijn was zo goed als droog.
 
Xavier Maassen werkte een perfecte evenwichtsoefening af en plaatste zijn Porsche 911 GT3 Cup (type 992) van Q1 Trackracing, die hij deelt met Jan Lauryssen, Dirk Schouten en John De Wilde, bovenaan het klassement.
 
"Ik ben ontzettend gelukkig", glunderde de 43-jarige Maassen. "Ik wist dat het kon, maar heb toch heel sterke heren moeten kloppen. Dit is eentje voor in mijn souvenirkast."
 
Achter Van Parijs en Pereira werd Sam Dejonghe met een Porsche van RedAnt Racing vierde. Nathan Vanspringel reed een prima Superpole en plaatste de MARC Cars Mustang van VDS Racing Adventures als eerste niet-Porsche op de vijfde positie, op een seconde van de polesitter.
 
Cédric Wauters, die vorig jaar de polepositie reed, eindigde tiende algemeen en eerste in GTB met zijn BMW M4 GT4 van Hamofa Motorsport. De Rush Drivers Collective Mercedes van Marnik Battryn eindigde tweede in de klasse GTB, op minder dan een halve seconde van de poleman. De TCL Motorsport BMW M4 GT4 met Lars Zaenen aan het stuur finishte als derde in GTB.
 
GTE Racing (Cupra) op pole in TA, JFT Engineering by PG Motorsport (Renault) snelste in TB
 
Maxim Van Den Hove plaatste zijn Cupra TCR van GTE Racing bovenaan het klassement van TA, de snelste toerwagenklasse. De kampioenschapsleider in deze klasse telde net geen acht tienden voorsprong op Alon Day met de BMW M2 CS van PK Carsport. Esteban Muth werd met de Bilia Emond by G&A BMW derde.
 
Tom van Eename realiseerde het snelste rondje in TB. De rijder van JFT Engineering by PG Motorsport was met zijn Renault Clio een halve seconde sneller dan de BMW van VDW Motorsport met Edwin Beyers aan het stuur. Vincent Convents eindigde met zijn Convents Racing Team BMW derde. De Superpole werd in het begin even stilgelegd nadat de Abarth in het grind stond van de Sterrenwachtbocht en zo ook geen rondetijd op de tabellen zette.
 
Zaterdag start de 45ste editie van de 24 Hours of Zolder om 16u00 na een mooi voorprogramma met twee races van de Belcar Skylimit Sprint Cup en evenveel van de Historic Monoposto