45ste editie van de 24 Hours of Zolder belooft uitermate spannende strijd in de beide toerwagenklassen te geven

Persbericht - 17/08/2023

In de klasse TA en TB is BMW de voornaamste speler, maar de concurrentie is paraat

Race in de race loont absoluut de moeite

 Circuit Zolder, 17 augustus 2023. Op 26 en 27 augustus strijden meer dan 40 teams om de hoogste eer in de 24 Hours of Zolder, de belangrijkste nationale uithoudingsrace in ons land. Het startveld is quasi evenredig verdeeld in GT- en toerwagens. De toerwagens vinden we in de klassen TA en TB, verdeeld volgens de motorinhoud. Onderling voeren de deelnemers in die klassen TA en TB vaak een zeer intense strijd en ook in deze 45ste editie van de 24 Hours of Zolder, zullen de gevechten erg aantrekkelijk worden. Opgepast, naarmate de wedstrijd vordert, is het ook niet uitgesloten dat we de snelste bolides uit de toerwagenklassen richting de top 10 zien opschuiven.
 
Het is ondertussen al van 1999 geleden dat een toerwagen nog de 24 Hours of Zolder won, met de VW-Audi Club Audi A4 Quattro van het trio Hemroulle-Verbergt-Tarrès. In de beginjaren van de wedstrijd was het echter helemaal niet ongewoon om vooraan toerwagens in alle maten en soorten te zien racen. Zo was de eerste winnaar van de race, we schrijven 1977, een erg kleine toerwagen, de Italiaanse Autobianchi A112 van Corbiau-Frahm-Vermeersch, terwijl in de daaropvolgende jaren Renault, Opel, Volvo, maar vooral BMW hoge ogen gooiden. BMW behaalde in 1991 een achtste en voorlopig laatste zege dankzij Dries-Wiels-K. Thiers.
 
Ondertussen is BMW nog steeds hofleverancier van de toerwagenklassen, met uiteraard de recente BMW M2 Racing Cup en de kersverse BMW 330i, maar ook oudere modellen in alle soorten en maten. Echter het Beierse merk zal de zege in 2023 niet cadeau krijgen, noch in TA, waar Cupra voor de tegenstand zorgt, noch in TB waar Abarth en Renault weerwerk bieden.
 
Cupra daagt BMW uit in TA
In TA leidt de GTE Racing Cupra overigens de debatten, dankzij twee ereplaatsen, en de Spaanse TCR mag ook tijdens de 24 Hours of Zolder vooraan verwacht worden. De tegenstand komt van de diverse teams met een BMW M2 CS Racing, van Xwift Racing Events, Roma Racing by BMW Team Van Der Horst, PK Carsport, Stevens Motorsport, Bilia Emond by G&A Racing tot Jdk by G&A Racing. R & J Racing Team, Jusi Racing en ROFIX RACING by AR PERFORMANCE doen het met iets oudere, maar ook performante modellen.

Renault uit op revanche in TB
In de klasse TB heeft JFT by PG Motorsport nog een rekening te vereffenen. Het team met de razendsnelle Clio RS verloor vorig jaar alle kansen op de zege na een crash en wil dit jaar laten zien dat het BMW wel kan temmen. Echter BMW is ook hier in de meerderheid, met niet alleen de BMW E46 van de leiders in het kampioenschap, VDW Motorsport, maar ook de gloednieuwe BMW 330i van JJ Motorsport. De klassieke BMW 325i, een wagen die uiterst geschikt is om de eerste stappen in de autosport te zetten, zien we dan weer in de handen van Xwift Racing Events, Convents Racing Team (2), IC Motorsport en BMW Team Van Der Horst. Het is uiteraard niet uitgesloten dat de oerdegelijke BMW 325i na 24 uur racen vooraan te vinden zal zijn. Last but not least is er de Italiaanse toets van deze 24 Hours of Zolder met de Abarth Assetto Corse van Buga-Auto/Glow/Mstc.

U kan het zelf vaststellen, met meer dan 20 wagens zal de strijd in de klassen TA en TB meer dan de moeite waard zijn en het is niet onwaarschijnlijk dat die strijd tot zondag om 16u00 zal voortduren!

Het is nu aftellen naar de opbouw van de paddock, de parade naar het Heldenplein in Heusden-Zolder op woensdag 23 augustus, de trainingen en kwalificaties op donderdag 24 augustus, die bovendien geheel gratis te bezoeken zijn en op zaterdag 26 augustus om 16u00, uiteraard de start van de race, de 45ste al uit de geschiedenis van de Limburgse omloop.

Timing